16 декември 2008 г.

Той все пак виси. Със стратегическа цел *

Орденът "Михаил Ломоносов", с който бе награден миналата година Бойко Борисов, вече не важи, съобщи руското издание Life.ru, цитирано от "Монитор". Върховният съд на Руската федерация обяви за незаконна академията, раздавала наградите, тъй като дублирала държавните отличия. С решението на съда всички отличия, раздадени от академията, стават нелегитимни и ще бъдат конфискувани."Академията е използвала 73 вида отличия, идентични с държавните", твърди магистратът от Генералната прокуратура на Русия Виктор Потапов. С ордени от същата институция са удостоени у нас икономистът, банкер и соцдепутат Димитър Дъбов, както и бизнесменът социалист Георги Гергов. Сред чуждестранните лауреати са още по-видни личности като Сапармурад Ниязов, Радован Караджич, Александър Лукашенко и цяла още върволица, където по незнайна логика се е намърдала и Маргарет Тачър.Реакцията на кмета Борисов бе малък шок за "После"."Нямам такъв орден - заяви Генерала пред "Монитор". - Канили са ме да ме награждават, но съм отказвал, защото знам колко са фалшиви. Единственият руски орден, който имам, е от Федералната служба за безопасност", отсече кметът. Тъй като титлите и отличията на ББ не са ни безразлични, още преди връчването на проблемния орден "После" публикува поздравителен текст с познавателни елементи. Прилагаме тук част от честитката не с цел самоизтъкване, а заради обновената й актуалност.
ТОВАРИЩ БОЙКО, ВЫ БОЛЬШОЙ УЧЕНЫЙ...
Столичният кмет Бойко Борисов ще бъде награден с орден "Михаил Ломоносов" за лични заслуги към развитието на руско-българските отношения. Високото отличие ще му бъде връчено днес от посланик Анатолий Потапов, съобщи пресслужбата на общината.Отдел "После" ахна, па уважително притихна. Значи в един от най-сияйните списъци с имена на бележити люде ще се нареди и нашият бат' Бойко! До Пьотър Капица, Хидеки Юкава, Игор Там, Джон Кенет Галбрейт, Александър Солженицин, Джеймс Уотсън, Ангел Балевски... Уви. Пресцентърът на общината погаси юношеския ни ентусиазъм. Отличието не било ОНОВА отличие, което се присъжда от Руската академия на науките, а нещо си едноименно. Раздавал го някакъв си руски "национален комитет за обществени награди", както мъгляво недоуточни общинският Протокол. Продължаваме да тънем в неведение за истинския лик на институцията, отличила ББ...
Е, сега вече не тънем. Институцията, наградила ББ, е Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП). Според създателя на академията генерал Виктор Шевченко - бивш началник на военното контраразузнаване на ракетните войски със стратегическо предназначение - тя представлява "закрит клуб на цвета на нацията". Според други мнения - това си е пенсионерски клуб на КГБ.Към момента тече десетдневният срок за обжалване на присъдата, с която академията бе обявена за нелегитимна. До изтичането на този срок дублетният орден "Михаил Ломоносов" законно и неоспоримо виси със страшна сила на гърдите на българския о. р. генерал със стратегическо предназначение - ББ! Каквото и да разправя той самият.
* Вестник "Сега", 16 декември,
на снимката - несъществуващото връчване на несъществуващия орден

2 коментара:

Анонимен каза...

За журналистите в Полша ми е думата... интересно, всички са над 170 см.

Красимир Крумов каза...

Да бе, как пък го измисли? Я виж тоя с бастуна - 1.62, другият до него 1.58.