14 декември 2008 г.

Бат`Бойко, Дъбов и др. другари с фалшиви медали

"В нарушение на действащото законодателство са били учредени 73 вида награди, идентични на съществуващи държавни отличия, в т. ч. ордени, медали, нагръдни знаци, научни степени, въведено е било униформено облекло, аналогично на военните униформи, а също воински знания. " Из съобщение на пресслужбата на Генералната прокуратура на Руската Федерация.
Орденът "Екатерина Велика", който е получила бившия министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър се е оказал фалшив и е част от голяма измама, съобщава полският ежедневник dziennik.pl. Желязната Лейди получила отличието лично в посолството на Руската Федерация в Лондон за приноса си в развитието на руско-британските отношения. Руската прокуратура е започнала разследване срещу "цялата шайка", която раздава и продава фалшиви медали и титли, пише още изданието. КГБ-генералът Виктор Шевченко, от т. нар. Руска академия по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред е продавал копия на най-високите руски отличия и звания. От Желязната Лейди не взел пари, защото пресметнал, че връчването на орден на такава известна личност ще бъде най-добрата реклама и ще легитимира оглавяваната от него академия. Шевченко фалшифицирал 73 различни отличия и ги раздавал насам-натам. Раздавайки ги направил състояние, което се изчислява на милиони евро. Бившият офицер от КГБ и ексшеф на контраразузнаването на Стратегическите ракетни войски на СССР е успял да убеди представители на руското посолство в Лондон да може да връчва в сградата на посолството своите ордени - менте. С решение на съда от 10 декември т. г. на Шевченко е наложена административна глоба в размер на 500 руски рубли, отделно Върховният съд на Русия е постановил всички награди да бъдат конфискувани.
Тиквени медали от скандалната академия са получили в частност кметът на София Бойко Борисов (орден "Михаил Ломоносов"), депутатът от БСП Димитър Дъбов (орден "Петър І"), председателката на ОбС в Шумен Даниела Русева ("Екатерина Велика"), бившият кмет на Шумен Веселин Златев май се усетил и в последния момент отклонил получаването на "отличието". Други лауреати: Шефът на разузнаването на ГДР Маркус Волф, Стефан Софиянски (тоя освен лауреат е станал и "член" на академията на бивште съветски разведки), покойният туркменски диктатор Туркменбаши Ниязов, издирваният като военнопрестъпник Радован Караджич, Христо Стоичков, Нешка Робева, Стефка Костадинова, Боян Радев, Армен Назарян кметовете на Варна и Каварна Кирил Йорданов и Цонко Цонев, бившият генерален директор на БНТ и ексагент Иван Токаджиев, червеният барон Георги Гергов, Вежди Рашидов, Антон Дончев, Дончо Цончев, олигархът Валентин Златев, Йоан Костадинов, Румен Петков (той пък го подарил като голяма ценност на Историческия музей в Плевен), Румен Рашев от Велико Търново, Кеворк Кеворкян (за цялостен принос към журналистиката), ген. Славчо Трънски (посмъртно), Тончо Русев, Нораир Нурикян, Лили Иванова, митрополит Кирил и много още суетни светски персони. Освен всичко останало се смята, че въпросните награди са инструмент за влияние в България на ФСБ, наследника на някогашната КГБ. При свое необявено посещение в България през ноември миналата година шефът на руското разузнаване Николай Патрушев се е срещнал с някои от лауреатите, сред които бизнесмени, близки до разобличения като агент на службите президент Георги Първанов бизнес и вожда на ГЕРБ Бойко Борисов, който отишъл на крака при шефа на ФСБ до Пловдив за да си полафят. Прави впечатление, че значителна част от имената, споменати тук, присъстват и в Решенията на Комисията по досиетата.

1 коментар:

DARIN MALCHEV DONCHEV каза...

Страхотен съм! Усетих я тази работа че е"мътна" още тогава! Браво на мен! Има и още едни дето раздават ордени медали ,лампази и всякакви титли и звания . МАКО - МЕЖДУНАРОДНО АРМЕНСКО - КАЗАШКО ОБЕДИНЕНИЕ. Там е пълно с бивши капитани от Московската криминална милиция, понастоящем генерали и адмирали от ??? армия. И в Шумен направиха един паметник - този на ген Мадатов и раздадоха малко медали ,а в село Казашко произведоха кметицата ...атаман ???