29 март 2008 г.

Разпускане на левицата

В момента на живо по телевизията в Полша върви пресконференцията на лидера на полската левица Войчех Олейничак обяви разпускането на полската левица - на коалицията "Левица и демократи", която събираше в себе си наследниците на остатъците от ПОРП и по-млади формирования от соцносталгици и социдеалисти. Полската левица беше първата, която се върна на бял кон във властта през 1993 година, помня 19 септември същата година, когато правих интервю в изборната нощ с лидера на Съюза да демократичната левица Александър Квашневски. В годините последва ляво крушение, после се ос--аха пак десните, след това пак левите караха каруцата, за да затънат в корупционни скандали и да се превърнат в малко значима партийка с минимално представяне в Сейма, каквато са и в момента. Забелязал съм, че като се развали времето в Полша, скоро започва да гърми и в България. И в пряк и преносен смисъл. И тъй като оси--ането на БСП стигна своя апогей, може да се очаква, че рано или късно (колкото по-рано толкова по-добре) ще ядем просо и за сегашната левица. Ако този аналог е хипотетичен и плод на моето пожелание, то през последните дни ми идва друга съпоставка на реални събития от Полша и у нас. На 30 август м. г. пак бях в Полша и закусвахме на вилата на Зембожицкото езеро, когато мина светкавица по телевизионните канали - сутринта е бил арестуван бившият главен комендант на полската полиция (съответстващ на нашия главен секретар) Конрад Корнатовски. Тогавашната власт във Варшава се реши на арест на Корнатовски за да предотврати разпитването му от парламентарната спецкомисия, която разследваше изтичането на класифицирана информация за спецоперации на полската полиция. Цялата акция беше замислена от няколко политици, между впрочем, някои от тях еквиваленти на българските Румен Петков и Димитър Дъбов. Положителното в цялата история и поуката в баснята е обстоятелството, че тия двамата, поляците имам предвид, се сгромолясаха с пълна сила на предсрочните избори два месеца по-късно. И там президентът бла бла бла оправдаваше акциите и заклеймяваше бившия комендант и бившия министър на вътрешните работи. И там размахваха записи с кого се срещат бившите полицейски випове. Дори визитата на бившия вътрешен министър, минал в опозиция, в столичния хотел Мариот беше заснета нерегламентирано от 12 камери, а сещам се за срещата Коритаров-Атанасов-Танев. Много съвпадения. И накрая едно от теорията на конспирациите - ако навремето във важни въпроси се месеше Кремъл, сега ролята на Брежнев я играе Барозу. Падането на режима на братя Качински стана не без подкрепата на ЕС. Тъй че, ако не можем сами да се оправим с РуменПетковци, братушките от ЕС и на нас ще помогнат.

Накрая - няколко начина за отстраним Запалката, без да съборим бутилката:




1 коментар:

Анонимен каза...

Хе-хеее...ти си вярно-пророкуващ-журналист от край време...както се казва "Дай боже, от твоите уста в Б(ожиите)арозувите уши...". То е ясно накъде е тръгнало правителството - въпросът е кога ще стигне...
ОБАЧЕ...защо нашите медии не отразяват подобаващо разпускането на полската левица? Виж - ако беше за създаването на компартия в Конго или Папуа - със сигурност и специални пратеници щяхме да имаме на мястото на събитието:)

Не си писал скоро има ли сняг още в Люблин? Тук е много шантаво времето - ту грее слънце, ту облаци, ту силни ветрове - ще издухат накрая каквото и когото трябва:)
Хайде...до скоро...като си тръгваш, сложи в една торбичка малко тамошни промени - да си ги посеем тук, белким прихванат на наша почва!