17 декември 2007 г.

Спам с дъх на жестокост

Снощи ми е писала Виктория от "Телеграф". В пощенската си кутия един от шефовете открил сърцераздирателен призив на български език за помощ на 18-месечното момиченце Александра от Полша, което лежи обгоряло в болница в Краков. Идеята на Виктория беше да звъннем в неизвестната болница и да видим историята не детето. Сетих се, че на 13 декември получих подобно писмо от шуменската редакция на Дарик радио, което са получили и всички колеги в Шумен, както и филиалите на Дарик из страната, виждат се и останалите получатели преди нас - рекламните офиси на радиото, дето се вика целият щатен състав на радиото, който има мейл е зарибен за светлата идея да препраща това писмо, срещу което родителите на малката Александра ще получат по 3 цента от всеки изпратен мейл. "Ако не препратите това писмо, значи, нямате сърце!", са ми писали колегите от Дарик, следва и писмото: Скъпи хора, Александра оцелява след пожар, но сега трябва да се бори за живота си и за нормално бъдеще. Тя е само на 14 месеца, кожата по цялото й тяло е обгорена и лицевите кости са повредени (в резултат на изключително високата температура). В момента липсва половината й лице. Тя се намира в болница в Краков, Полша и за нея се грижат едни от най-добрите специалисти. Въпреки това Александра все още трябва а премине през множество операции и дълго възстановяване. За съжаление нейните родители нямат повече пари. Ето защо се обръщаме към Вас с молба за помощ. За всеки препратен е-мейл нейните родители ще получат 3 цента. Моля, помогнете им, като препратите този е-мейл на колкото се може повече хора! Благодаря!!! Нямам идея колко българи са получили тъпата шега, измислена от болния мозък на някой малоумник. Каква е работата, според това, което изровихме с Виктория. Такова момиченце наистина има - Александра Кучма - Ола, както казват на Александрите в Полша. Е, не е нито на 14 нито на 18 месеца, а наскоро е навършила три години. Ола преживяла трагедия през април 2005 година, когато била на 14 месеца и когато изгорял домът на семейството и, вследствие самозапалване на сажди в комина. Намерих пани Анна, майката на момиченцето по джиесема, а вдигна от полския град Санок, където живее сега семейството. Каза, че в момента не тече никаква благотворителна акция в подкрепа на дъщеричката и и това в България вероятно е лоша шега или измама. На хлапето му предстои операция в САЩ, но американците можели да приемат Ола едва като навърши пет годинки. Наистина тъпи копелета, тия, които са го измислили цялото нещо, както и тия, които препращат писмото заедно със ужасната снимка на момиченцето, направена скоро след пожара, без да са проверили неговата достоверност, въпреки всички симптоми на спам. Чудя се, не ги ли е страх тия хора от Съдбата. Макар че за Дарик не се учудвам много, на тях каквото им на мейла, това им на езика.
Предизвикано допълнение:
"А относно призива, който твърдищ, че сме отправили: "Ако не препратите това писмо значи нямате сърце", лъжеш безсрамно и грозно."
Биляна (Дарик) в коментар към постинга. Някой от двама ни лъже - кой - за отговор чукнете върху снимката!

16 коментара:

petervanev каза...

Здравей! Първи пост при теб :)

Значи, имам по - принцип изключително добро мнение за медията на господина Радев, и смятам, че се касае за инертност, която не оправдава журналистическия мързел да проверят информацията.

а този, който е измислил тази грозна история мислиш, ли че му пука за Съдбата?!

Красимир Крумов каза...

Добре дошъл. Ами не знам... Какво да ти кажа, аз съм суеверен... Господ, Съдба, Справедливост, Аллах, Христос, Буда - както да го наречеш, има нещо. Не съм го виждал, но го чувствам.

Darik каза...

Краси, понякога се чудя откъде идва толкова злоба и неколегиалност у теб. Всъщност имам обяснение по въпроса, но от такт и добро възпитание ще ти спестя отговора, него можеш да намериш в някой и друг учебник по психология. Въпросното писмо, за което оплюваш Дарик, не е навредило никумо. За разлика от теб тук в редакцията си имаме достатъчно друга работа за да проверяваме всеки зов за помощ. Не забравяй, че не всеки има семейна връзка с поляци и владее полски!. А относно призива, който твърдищ, че сме отправили: "Ако не препратите това писмо значи нямате сърце", лъжеш безсрамно и грозно. Ако това е измама адмирации за положените услия и за разкритието. Извиняваме се на всички, които сме подвели в желанието си да сме полезни. Подобен род писма получваме често и рядко зад тях стоят измами. Някога в екипа на Дарик името Красимир Крумов предизвикваше уважение и респект, сега обаче предизвиква едиснтвено съжаление!

Биляна /Дарик/

Красимир Крумов каза...

Да уточним. Познания по полски в този случай не са нужни, фамилна връзка също. Въпросното писмо фигурира в списъците за спам на стотици страници на английски, немски, испански, френски - така че при добро желание би могло да бъде проверено. Е, въпрос и на умения. Готов съм да ви окажа методическа помощ да се справяте с невярната информация, като за начало хвърлете едно око на този адрес: http://www.hoax-slayer.com/issue55.html#one Езикът обаче е английски, така че се извинявам, ако ви причинявам неудобство. Колегиалността е нещо важно, но преди нея поставям нулевата толерантност към всички форми на посредственост, независимо откъде идват. И още нещо, Билянке, следващия път три пъти помисли, преди да кажеш, че лъжа безсрамно и грозно: ето мейла, който получих от вас:
http://img524.imageshack.us/img524/7904/90142287nv7.jpg

Анонимен каза...

Краси!!!...надявам се да ти светне в крайна сметка червената лампичка. Писмото предполагам си разбрал, без методически указания, че е препратено /forward - за говорящите английски/. Този призив логично е написан от авторът, който нямам "честта" да познавам.Червените линии не доказват истинност, а само предположение, което в случая е абсолютна лъжа. Както ти добре го каза: "Колегиалността е нещо важно, но преди нея поставям нулевата толерантност към всички форми на посредственост, независимо откъде идват". Може би трябва да се извиниш? Е, това е въпрос и на умения.....

Биляна

Красимир Крумов каза...

Абе ти добре ли си? Много ясно е казано, че не сте първоизточника на писмото. Аз съм го получил от вас обаче. Ааамаха... Извинения... Никакви извинения за такива казуси. Когато има за какво - винаги. Както се е случвало от тоя блог. Абе вие май не схващате колко ужасно е това, в което сте се включили?

Анонимен каза...

Глобяват доставчиците на спамове
С глоба от 250 до 1500 лева ще се наказва доставчик на услуги, който изпраща непоискани търговски съобщения по електронната поща без предварителното съгласие на получателя и не е осигурил недвусмисленото разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя. Това реши парламентът, който прие окончателно на второ четене закона за електронната търговия. Ако нарушителят е юридическо лице или едноличен търговец, ще се налага имуществена санкция от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение глобата ще бъде съответно от 500 до 2500 лв. - за физически лица, и от 1000 до 4000 лв. - за юридически лица и еднолични търговци, съобщи Нетинфо, позовавайки се на БТА. Актовете за установяване на нарушения ще се съставят от дължностни лица, определени от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/, а наказателните постановления ще се издават от председателя на КРС или от изрично оправомощен от него член на комисията. КРС ще си сътрудничи и взаимодейства по въпросите на услугите на информационното общество с компетентните органи на държавите от ЕС и с Европейската комисия. 09.06.2006, Insurance.BG

Анонимен каза...

В мрежата има десетки писма със съдържание "зов за помощ", "приятелството", "изпрати го на 10 души и ще ти се сбъднат 50 желания". Слава богу,законодателят вече ги е квалифицирал като нарушение в Закона за електронната търговия. А понятието "търговия" е доста обширно и не предполага само 4 вафли за 0.80 лв.
И не Крумов трябва да се извинява, да ме извинявате,защото и аз не извинявам спамщината. Така че, айде в google, пишете "спам" и четете!

Анонимен каза...

Браво на Красимир!!!
Продължавай да изобличаваш некадърността, интригите, шуробаджанащината , която е превзела нашия град. Много ценно е, че всичко е подкрепено с факти...Дерзай и успех !

Анонимен каза...

БРАВО!!!... А бе не се ли сетихте?... Иван Костов е виновен!!!...

Анонимен каза...

Такива писма разчитат точно на мисълта "абе даже и да не помогна, няма да навредя". Да ама не, вреди се и при това никой не си дава сметката колко. Писмото води след себе си лавинен ефект или пирамидално генериране на мейл трафик. Ама на кой му пука ...

Ето малко от мен за всички спамери!
(copy/paste от един сайт ..., не е мое творение). Ха сега пращайте!

Ако препратиш това съобщение на още 10 човека…

1. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - до 24 часа ще те огрее такова щастие, че ще спреш да крадеш от Диазепама на баба си.

2. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - злият пес на гадния ти съсед ще бъде сгазен от пиян шофьор на трамвай.

3. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - този, в който си влюбен(а) ще ти почука на вратата и ще те помоли да правите секс… или поне да се ожените.

4. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - до 48 часа баща ти ще те попита дали искаш да ти купи БМВ или Порше за следващия рожден ден.

5. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - цицорестата секретарка на шефа ще дойде в офиса ти и ще ти направи свирка.

6. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - ще спечелиш от Тотото. Ако никога не си купуваш фишове, ще ти подарят един и пак ще спечелиш!

7. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - полицая, дето те спря онзи ден, само за да те рекетира някой лев, до 24 часа ще бъде уволнен за неприлично поведение - секс с полицейско куче на оживена улица в 5 следобед.

8. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - жена ти никога вече няма да те кара да изхвърляш боклука. Ако си жена - мъжа ти никога вече няма да предпочете да гледа мач, когато дават любимия ти сериал - “Отчаяни съпруги”.

9. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - светът ще се превърне в толкова щастливо място, че всички ще са екзалтирани като Волен Сидеров на демонстрация срещу Кондолиза Райз, след като е пребил 10 поддръжници на царя и е правил секс с Албена Вулева, докато смърка Extazy.

10. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - колегите ти никога вече няма да ти дават да вършиш тяхната работа, а вместо това ще идват всяка сутрин да те питат дали нямаш работа за тях.

11. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - никога вече няма да бъдеш отебаван от таксиметров шофьор, защото разстоянието, което искаш да пътуваш е прекалено кратко.

12. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - никога съседната опашка няма да се движи по-бързо от твоята.

13. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - никога няма да бъдеш изнудван в сутрешните задръствания в 7:30 да си отстъпиш мястото в препълнения автобус на бабичка, която мъкне 3 дамаджани с вода и 4 пазарски чанти.

14. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - бодигардовете в любимата ти дискотека винаги ще отварят VIP входа за теб и ще ти целуват краката пред гаджето ти.

15. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - паницата на съседа винаги ще ти изглежда по-празна.

16. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - никога няма да хванеш жена си да ти изневерява (нито пък тя теб!).

17. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - до 24 часа ще ти предложат нова, по-интересна и добре платена работа; депутата, за който си гласувал(а), ще изпълни предизборните си обещания; а Джордж Буш ще си подаде оставката като президент на САЩ.

18. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - ще живееш щастливо во век и веков!

19. Ако обаче не препратиш това съобщение на още 10 човека, те очаква една година нещастие, 6 месеца лош секс и 3 месеца запек!

20. Ако препратиш това съобщение на още 10 човека - и всички тези 10 човека го препратят на още 10… и така 20 пъти (което прави точно 100 000 000 000 000 000 000 съобщения), толкова много пари ще бъдат загубени за техническото обслужване на това съобщение, че с тях ще можеш да изхраниш Африка за идните 100 години! …а ако добавя и малка снимка (което ще увеличи размера на съобщението в килобайти) - ще можеш да изхраниш целия свят!

21. За щастие, не всеки има време да се държи глупаво и подобен вид съобщения се предават от всички 10 човека не повече от 2-3 пъти.

22. Но ако все пак препратиш това съобщение на още 10 човека - може би те ще схванат, колко е нелепо просто да препращаш съобщения. И може би това ще е последният спам, който тези 10 човека някога ще препратят на теб и на други хора… и от всички 22 причини, тази всъщност е причината, заради която наистина си струва да препратиш това съобщение на още 10 човека!

Георги Петров
(Гордо отговорен за съчиняването на този спам!… След като за пореден път получи идиотски имейл, който обещаваше неземно щастие до 24 часа, ако бъде препратен на 10 човека!)

Анонимен каза...

И аз го получих обаче в началото невярвах,после като видях снимката повярвах,надявах се да не е истина.И немога да разбера какво толкова постигат с тия спамове ;/ Добре,че потърсих и първото което отворих беше това,да видя че не е истина

Simplicimus каза...

Преди години получих десетки пъти това писмо, препратено от състрадателни хора. Снимката е покъртителна, а не всички са циници като мен и хората вярват, че така помагат... Затова двойно по-гадно е, когато се убедят, че не само не помагат, но и с тях и с детето (ако въобще има такова) са се изгаврили така унизително. Когато днес отново получих писмото проверих и намерих този блог. Надявам се, че поне тук информацията е вярна. Поне така ми се струва...
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ какво печели онзи, който генерира такива спам-трафици? Каква е целта?

Красимир Крумов каза...

Явно трсачката изкарва моя текст от блога, затова да поясня. Детето съществува, трагедията също, м. г. се свързах с майката на Александра, те правят, каквото е нужно, но в момента не се провеждат никакви благотворителни акции в подкрепа на детето, а подобен спам по никакъв начин не помага и не съдейства за подобряване на неговото състояние.

Unknown каза...

Мдаа, интернета не забравя.

Искрено са забавлявах с историята за Дарик:)

Анонимен каза...

Много добри неща.