24 януари 2009 г.

6TV - нова телевизия в Шумен

Не става дума за "Нова телевизия", а за нова телевизия. Макар че има връзка между "Нова" и новата. Връзката е операторът на Нова в Шумен Николай Николов, който през юли м. г. купи част от материалните активи на бившия кабелен канал "Вариант 6", а от 18 ноември 2008 година има и лиценз от СЕМ за регистрация на собствена телевизионна програма. с търговската марка 6TV (шест ти ви). Каналът от известно време присъства в аналоговия пакет на Кейбълтел в Шумен и засега излъчва филми. От средата на февруари обаче тръгва със собствената си програма, която ще бъде политематична. Говорих с Ники, който засега се застрахова, че всичко е на ниво намерения и в работен вариант, затова и не е вдигал до момента шум. По думите му ще имат собствени новини - сутрешна, обедна и вечерна емисия, като сутрешната няма да бъде просто запис на вечерните новини, каквато е практика в част от кабелните канали. Ще има и публицистика и различни по формат и тематика собствени предавания. Ако трябва да цитирам Ники, каза така: Който прецени, че може да направи нещо приятно за окото и ухото е добре дошъл. Телевизията е на етап набиране на кадри и купуване на техника, но нищо повече не разбрах. Сред лицата на телевизията ще са студентите от курса по журналистика в Шуменския университет Радомир Атанасов (mrNoone) и Мария Казакова, които правеха или още правят студентско предаване в Радио Шумен, Татяна (ето защо и търсеше скайпа Радо в чата на Форума) и бившия монтажист на Варианта Хари. Малка интрижка в интернет се е оформила около името на телевизията - 6TV, което визуално е близко до bTV. Подобна близост не е търсена, казва Ники, който е и автор на логото на канала. Търсена е приемственост с името "Вариант 6". Лицензията на В6 продължава да си е на фирмата "Вариант 6", Николов стартира с изцяло собствена лицензия, с отделна концепция, нямаща нищо общо с Варианта.
И малко бекграунд: Николай Николов (на снимката) беше оператор на "Вариант 6" от 1997 до януари 2004 година. После беше от основателите на "Студио трима", с което впоследствие се раздели, от две години е операторската част на екипа на Нова тв в Шумен. Съпругата му е бившата областна управителка на Шумен Нора Чалъкова. Ми т`ва е... Стискаме палци и чакаме! Успех!

5 коментара:

Анонимен каза...

Сигурен ли си, че я има в цифровия пакет? Не я намирам там.
SecondShoe

kuklovoda каза...

Поздрави на отец Николай от Шумен!

Анонимен каза...

Уау! Името си ли виждам в статията?! 6 TV не е в цифровия пакет, най-вероятно и няма да я бъде, защото самият цифров сигнал не се мултиплексира в Шумен.

Иначе, благодаря, г-н Крумов за отделеното внимание!

mR NoOne

Красимир Крумов каза...

Грешка, грешка, голяма грешка! В случая съм объркал дистанционните. НЯМА ГО КАНАЛА В ЦИФРОВИЯ ПАКЕТ!

Красимир Крумов каза...

Поздравите за отец Николай ли са или за дякон Момчил?