25 ноември 2008 г.

Защото обичам да ям

За своята 25 годишнина специалната изненада на колегите от отдел Изкуство е луксозно издание с кулинарни рецепти и истории на известни артисти. Изданието е част от програмата „Непознатите познати”. Съставители са Дарина Стоянова и Росица Добрева, историите са преразказани от Красимир Крумов, технически редактор Ваня Борисова, редактор Татяна Вътова. Печатът е поверен на издателство „Фабер”. Книгата представя по интересен начин не толкова известни факти от живота на известни творци и по-точно за техните кулинарни страсти и изкушения. Преди всичко това е едно занимателно и забавно кулинарно пътешествие, което предлага оригинални рецепти. Част от тях са не толкова известни творения на известни творци, а други са създадени от готвачи-професионалисти в чест на любимите им звезди. В книгата ще срещнете имената на Виторио Карпачо, Волфганг Моцарт, Джоакино Росини, Джакомо Пучини, Нели Мелба, Анна Павлова, Диего Ривера, Фрида Кало, София Лорен, Мария Калас, Луис Бунюел, Пол Нюман, Франсис Ф. Капола, Астор, Жерар Депардийо. еобичайно четиво, различно от традиционните кулинарни книги, разказва по вълнуващ начин за изкуството кулинария, за „вкусните” музи без които няма да е подправено всяко ястие създадено с любов. Оказва се че готвенето или по-точно сътворяването на блюда е чиста проба творчество, както талантлив художник с традиционните бои и четка създава произведение на изкуството, така готвачът-творец създава шедьовър. И в единия и в другия случай основна подправка е вдъхновението. Нещо подобно се е случило и в тази книга. (прессъобщение на Регионалната библиотека в Шумен)

1 коментар:

Биляна Веселинова каза...

Хехехехе...Винаги съм смятала, че хора като теб може да сложат в малкия си джоб цял премиер. Серго написа книга от 80 страници за идеите на социализма. За седмица. Твоята май е в срок от 5 дни. Пак му скочи:))) Истината е, че храната прави борбата-така си е. В твоята книга има ли партизански рецепти?! Защото в неговата се говори и за партизаните:)!