29 февруари 2008 г.

Баба Марта бързала

Баба Марта бързала, Мартенички вързала: Морави, зелени, Бели и червени: Първом на гората – Да листят листата. И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,Първият певец,Косер хубавец. После на градините –
Да цъфтят гиргинитеИ латинки алени,И божури шарени.
Ябълки да зреят, Круши да жълтеят.
А пък на дечицата Върза на ръчицата Мартенички чудни
Със ресни червени, Да са ранобудни, Да растат засмени.
Туй стихче мислех да пусна утре в блога, вместо мартеничка за читателите ми. Изпревариха ме обаче. Краката ще си строши тази година баба Марта, та почна от февруари. Голяма глупост. На 29 февруари бягат дечица и вързват мартенички на вип дебелаци и обикновени простаци. За да се натегнат възпитателите и другарките им. Но да се върнем на стихчето. По Йордан Стубел първом била гората, да и листят листата. При нас в ролята на гората влезе единичен дъб - кметът Красимир Костов. Първом го дариха възпитаници на дневния център за деца и възрастни, после дома за възрастни с умствена изостаналост и най-подир центърът за социална рехабилитация "Харц". В Шум.бг всички мартеницодарители на кмета бяха отразени в 9.49. Но да се върнем на стихчето. След гората със щъркелите и птичките, дошли градините (не детските, но и там същата работа). В китна градинка с вързана мартеница се премени Катя Иванова, секретар на областната администрация, на която гостували децата от детска градина "Щастливо детство" в Риш. Миг след туй дошъл мартенският миг и на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил. На него му вързали мартениците от училището в селото. Абе серсеми, що обърквате празника на децата, защо не им оставите радостта и спомена от мартеничката вързана от мама или баба на 1 март, а омърсявате един символ легенда в политически и административни котерии. Аман от простотии.

4 коментара:

Анонимен каза...

Браво,добре им го каза.Но виж календара,утре е събота,нищо че е 1март,то така наречените високопоставени персони(кметове разни и др.)няма да си развалят дългата почивка я,та макар и заради дечицата.

Анонимен каза...

Из БСП усилено се говори, че тези дни Баба Марта ще бъде уволнена, а на нейно място се канят да назначат бабината им трънкина.

Анонимен каза...

То да беше само Баба Марта, ами кой ли празник не ни развалиха. Не се ли чудите защо разни зари-проверки ги правят предишния ден или вечер.
И откъде-накъде малки деца ще ходят при кметове да им дават мартеници и защо преди това не питат родителите. Пфу!

Красимир Крумов каза...

Малко съм суеверен, ама:
Не се празнува рожден ден преди да е дошъл денят, не се сурвака, преди да е дошъл 1 януари, не се чукат боядисани яйца, преди да възкръсне Христос, не се слага мартеница, преди да дойде баба Марта - 1 март... Не спазваме тия работи и стават бели.