4 февруари 2008 г.

Радио Шумен - Пират в ефира на Букурещ

PIRATU care nu sufera shumen 87.6, под това заглавие е видеоклипът на радиолюбителя Завартошу от Букурещ, който е хванал в румънската столица на УКВ програмата на Радио Шумен. Мисля, че записът може да е интересен за инженерите в радиото, тъй като са регистрирани и прибори за мощността на сигнала.

3 коментара:

Злати Димитров каза...

Това което се случило е нещо съвсем нормално особенно ако на 87.6 в Букурещ има "дупка" и не работи друг техен предавател.
В определени моменти по една или друга причина разпространението на УКВ радиовълните може да е с по-малко загуби от колкото е нормално и по този начин да се постигат по-големи разстояния или поне нивото на приемания сигнал да е по-силен от нормалното. Радио Шумен предава от Венец. Разстоянието до Букурещ е 120км. Само за сравнение, от Венец до центъра на Варна са 87 км. Значи разликата е около 33км. А във Варна приемането на Радио Шумен на 87.6 не е никакъв проблем.
Освен това, в края на клипа се вижда и предаването на националното радио на честота 102.0 MHz. И двата предавателя се намират на едно и също място и предават с една и съща мощност - 10 kW. Относно коментара "пирати" ... в цялата северна България слушаме румънски "пирати" и ние.

Анонимен каза...

Иван Костов е виновен!

Анонимен каза...

Хаха, че и статия на в-к "Монитор" започват да четат. Крумов, и това ако не е пропаганда ;)