8 януари 2008 г.

Бяла смърт - фрагменти

Това е Петранка Василева. Жената, която се изгуби в снежната виелица на 3 януари. Днес на петия ден след изгубването цигани от Мировци я намериха почти на пътя, затрупана под снежна пряспа. Никой не смееше да каже на баща и дядо Асен и на дъщеря и Цвета, че Петранка е мъртва.


***
Нали няма замръзнали на пътя! Това е гласът на Асен Гагаузов. Министър. Докато на пътя между Стоян Михайловски и Мировци чакаха следствената група, министър Гагаузов даде пресконференция в София. Ето какво казал министърът в цитат по БГНЕС: Не допуснахме да има измръзнали хора, нито автомобили с тежки повреди в условията на силна буря. Загиналите по пътищата от 1 до 5 януари т.г. са шестима, а през същия период на миналата година - 10, въпреки че тогава почти нямаше сняг. Това коментира на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. За сведение на министъра само в Шуменско през последните 6 дни замръзналите са 2.
***
Ася каза за Петранка докато бяхме на брифинга в общината. Изнизахме се на групи и с четири коли тръгнахме за Мировци. Случката ме извади от равновесие за целия ден. Натресохме се с Илиян и Тонка в дома на дядо Асен, бащата на Петранка. Циганка ни предупреди пътьом, че дядото не знае нищо. Човечецът разправя, че от шест дни не се е прибирала Пепа, сигурно била останала у приятелка в Нови пазар заради снега. Дядо Асен не знаеше изобщо, че дъщеря му е тръгнала в най-голямата виелица да измине 15 километра, при видимост от около 1 метър, без пъртина... На трети получила заплата и му купила лекарства - дядото имал болно сърце, тръгнала на всяка цена за да му ги занесе. Чувствах се ужасно, че лъжа дори без да говоря. Илиян пък в желанието си да не се издаде, изръси нещо от рода - Не се тревожи, дядо, ще се върне тя. Дъщерята на Петранка и тя не знаеше още. Но момичето е на 13, едва ли не се е досетило нищо, като вижда глутница журналисти в селото. Драмата отвсякъде само за вестник - детето осиновено като бебе, отново е само, приема го сега в семейството си вуйчото от Сливен, който като по поръчка от кръвожаден сценарист е с патерици. Кинематография. Матриал отвсякъде, само сядай и пиши.
Доброволци от три села претърсваха със сопи преспите край пътя
Цигани от Мировци намерили Пепа на пет километра от селото и на два-три от пътя
Вкочаненото тяо на жената и чантата и, открити от доброволците
Дядо Асен, бащата на Петранка

Братът на Пепа с жена си и дъщерята на Петранка

1 коментар:

Анонимен каза...

Стават нещастни случаи. Да чукнем на дърво и да мислим повече преди да действаме!