23 декември 2008 г.

Mom is Santa (Мама е Дядо Коледа)

22 декември 2008 г.

портоКАЛНО време

Сигурно имам вече читатели на блога, достатъчно млади, за да не си спомнят, че навремето портокали имаше само за Нова година. Имаше даже и песничка, в която се пееше "... мандарините у нас, ето идва дядо Мраз". Поне в сезона портокалите не ни липсваха. На ъгъла до сегашния ми офис имаше плод-зеленчук. Продавачката леля Гина беше приятелка на майка ми и винаги се уреждах. Бях в седми клас, когато бях уредил и няколко щайги портокали за училищния "купон" в "Базовото". Защо се сетих за портокалите и леля Гина. Тая нощ ми звъннаха за убийство пред портала на "Сердика", оказа се, че убитият е един от синовете и. Кална история, връщал се е от банкет, може и да не е искал да се харчи за такси, минал напряко през гарата и до млекозавода в гръб трябва да го е връхлетяла кола. Шофьорът е избягал, полицаи са плъзнали гледам навсякъде, оглеждат паркинги, таксита. Какъв трябва да си да претрепеш някого с колата си и да се скатаеш? Хубаво, дори и да не го намерят, как ще живее тоя човек с тайната, че е убил човек? Навръх Коледа, по портокалено време...

20 декември 2008 г.

В лесу родилась елочка...

Image Hosted by ImageShack.us

В лесу родилась елочка, в лесу она росла. Нашата не е от гората, а от "Метро". Купихме я преди 3 години и на практика вече сме спасили 3 дръвчета от изсичане. Но съм тръгнал да разказвам за друго. За песничката "В лесу родилась елочка", която знаеше всяко дете от моето поколение, учило руски език в училище. Почти бях сигурен, че стихчето е дело на съветското поетично изкуство. А не е. Стихчето е написано преди 105 години - през 1903 година от една гувернантка - младата учителка Раиса Адамовна Кудашева (по баща Гидройц). В навечерието на 1904 е отпечатана в детското списание "Малютка" в Петербург. Шлагер става през 1905 година, когато агрономът Леонид Карлович Бекман я облича в ноти. Всъщност Бекман не разбирал от ноти и просто тананикал песничката на дъщеря си Вера за рождения и ден на 17 октомври. На този ден обаче се родила и втората му дъщеря Оля и таткото подарил песничката на двете. На нотния лист я записала майката на момиченцата - пианистката Елена Бекман. После влиза в задължителните програми, а преди 5 години московското кметство реконструира хита в желанието си да учи децата на екология. Вече елхичката не идва при децата от гората, а те ходят в гората да я видят: "В лесу у нашей елочки мы водим хоровод, Придем на праздник в гости к ней мы снова через год. Жива осталась елочка, в лесу она растет. И много-много радости детишкам принесет." Интересното е, че след идването на власт на болшевиките през 1917 година украсяването на елхи е забранено. Традицията е възстановена едва през зимата на 1936-1937 година, но украсяването вече ставало не за Рождество Христово а за Нова година. Тогава се раждат и Дядо Мраз и Снежанка. Снежанка е съветско изобретение и е взаимствана от пиеса-приказка на Александър Островски от 1930 година. Та така - с украсени елхи, дядо Мраз и Снежанка СССР за първи път посреща Новата 1937 година. След 9 септември 1944 година съветската традиция се пренася и у нас. Аз лично изпитвам мъничко носталгия към дядо Мраз, въпреки, че винаги съм знаел, че това е чичо Ставри, огнярът в 13-та ЦДГ, където ходех като малък.

18 декември 2008 г.

Цъфнаха и агентите в Радио Шумен.

Написах дълъг коментар, после го изтрих. Не съм аз този, дето да ги съдя. Не са ми направили и нищо лошо. Но отношението ми към тях варира от леко съжаление, до неприкрито злорадство. Агентите на ДС в Радио Шумен: Марин Калинов - иформатор Детелин, Божидара Димова - агент Диляна, Елка Сукурова - агент Елена, Христо Христов осведомител Ванчо. Интересно какво мислят колегите им. Непременно ще прочета какво има за тях в читалнята на Комисията по досиетата.
Снимката на Божидара е щракната от Бояна Петрова.
Аз съм във фаза, когато изобщо не си задавам въпроси. Спрях да питам душата си какво иска, за какво мечтае, защото се оказа противопоказно. Защо да си задавам отговори? Но понеже още чета книги, в една от тях настойчиво питаха през страница "Ти какво направи с живота си?"Не бях чувала по-неудобен въпрос. Човек може да бъде питан за всичко друго, но не и това, защото си е живо разголване. Все едно да минеш на скенер и да се видиш с всичките ти шипове, остеопорози, удебеления и прочее придобити достойнства.
Божидара Димова (агент Диляна) по "Нощен хоризонт", 9 януари 2006

16 декември 2008 г.

Той все пак виси. Със стратегическа цел *

Орденът "Михаил Ломоносов", с който бе награден миналата година Бойко Борисов, вече не важи, съобщи руското издание Life.ru, цитирано от "Монитор". Върховният съд на Руската федерация обяви за незаконна академията, раздавала наградите, тъй като дублирала държавните отличия. С решението на съда всички отличия, раздадени от академията, стават нелегитимни и ще бъдат конфискувани."Академията е използвала 73 вида отличия, идентични с държавните", твърди магистратът от Генералната прокуратура на Русия Виктор Потапов. С ордени от същата институция са удостоени у нас икономистът, банкер и соцдепутат Димитър Дъбов, както и бизнесменът социалист Георги Гергов. Сред чуждестранните лауреати са още по-видни личности като Сапармурад Ниязов, Радован Караджич, Александър Лукашенко и цяла още върволица, където по незнайна логика се е намърдала и Маргарет Тачър.Реакцията на кмета Борисов бе малък шок за "После"."Нямам такъв орден - заяви Генерала пред "Монитор". - Канили са ме да ме награждават, но съм отказвал, защото знам колко са фалшиви. Единственият руски орден, който имам, е от Федералната служба за безопасност", отсече кметът. Тъй като титлите и отличията на ББ не са ни безразлични, още преди връчването на проблемния орден "После" публикува поздравителен текст с познавателни елементи. Прилагаме тук част от честитката не с цел самоизтъкване, а заради обновената й актуалност.
ТОВАРИЩ БОЙКО, ВЫ БОЛЬШОЙ УЧЕНЫЙ...
Столичният кмет Бойко Борисов ще бъде награден с орден "Михаил Ломоносов" за лични заслуги към развитието на руско-българските отношения. Високото отличие ще му бъде връчено днес от посланик Анатолий Потапов, съобщи пресслужбата на общината.Отдел "После" ахна, па уважително притихна. Значи в един от най-сияйните списъци с имена на бележити люде ще се нареди и нашият бат' Бойко! До Пьотър Капица, Хидеки Юкава, Игор Там, Джон Кенет Галбрейт, Александър Солженицин, Джеймс Уотсън, Ангел Балевски... Уви. Пресцентърът на общината погаси юношеския ни ентусиазъм. Отличието не било ОНОВА отличие, което се присъжда от Руската академия на науките, а нещо си едноименно. Раздавал го някакъв си руски "национален комитет за обществени награди", както мъгляво недоуточни общинският Протокол. Продължаваме да тънем в неведение за истинския лик на институцията, отличила ББ...
Е, сега вече не тънем. Институцията, наградила ББ, е Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП). Според създателя на академията генерал Виктор Шевченко - бивш началник на военното контраразузнаване на ракетните войски със стратегическо предназначение - тя представлява "закрит клуб на цвета на нацията". Според други мнения - това си е пенсионерски клуб на КГБ.Към момента тече десетдневният срок за обжалване на присъдата, с която академията бе обявена за нелегитимна. До изтичането на този срок дублетният орден "Михаил Ломоносов" законно и неоспоримо виси със страшна сила на гърдите на българския о. р. генерал със стратегическо предназначение - ББ! Каквото и да разправя той самият.
* Вестник "Сега", 16 декември,
на снимката - несъществуващото връчване на несъществуващия орден

14 декември 2008 г.

No mercy

Воня, смрад, разочарование. Публичните авторитети са сринати и се отичат в септичната яма, погълнала Костов - Командира, Сергей на Елена, Симеон - Царя, Доган - Сокола, Коритаров - Алберт, Първанов - Гоце, фекалиите се стичат по мустаците на Кеворкян, всички са се хванали за ръба на дупката, хлъзгаво е, ама стискат с пръсти да не се изпуснат съвсем надолу. Въпреки, че е въпрос на време. И в тоя момент от дупката се подава светлина. То не е точно светлина, а отражение. Мъждукавата крушка от тавана на нужника се отразява в лъскаво дори и изпод лайната теме, главата се показва нагоре за да разпознае зрителят чистия лик на Станислав Трифонов. Не ми се продължава, но долу-горе такива чувства ме налитат, докато гледам Слави как се опитва да си спасява рейтинга и да напомни за себе си с проекта "No mercy". Някак си не върви точно Трифонов да ми се прави на месия във времето на сриването на авторитетите. Айде сега, колко държавица сме, знаем си и зъбките и номерата и биографиите. Затова всичко, казано от Дългия звучи направо гротескно. Пич, ти си един от тях бе!

Бат`Бойко, Дъбов и др. другари с фалшиви медали

"В нарушение на действащото законодателство са били учредени 73 вида награди, идентични на съществуващи държавни отличия, в т. ч. ордени, медали, нагръдни знаци, научни степени, въведено е било униформено облекло, аналогично на военните униформи, а също воински знания. " Из съобщение на пресслужбата на Генералната прокуратура на Руската Федерация.
Орденът "Екатерина Велика", който е получила бившия министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър се е оказал фалшив и е част от голяма измама, съобщава полският ежедневник dziennik.pl. Желязната Лейди получила отличието лично в посолството на Руската Федерация в Лондон за приноса си в развитието на руско-британските отношения. Руската прокуратура е започнала разследване срещу "цялата шайка", която раздава и продава фалшиви медали и титли, пише още изданието. КГБ-генералът Виктор Шевченко, от т. нар. Руска академия по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред е продавал копия на най-високите руски отличия и звания. От Желязната Лейди не взел пари, защото пресметнал, че връчването на орден на такава известна личност ще бъде най-добрата реклама и ще легитимира оглавяваната от него академия. Шевченко фалшифицирал 73 различни отличия и ги раздавал насам-натам. Раздавайки ги направил състояние, което се изчислява на милиони евро. Бившият офицер от КГБ и ексшеф на контраразузнаването на Стратегическите ракетни войски на СССР е успял да убеди представители на руското посолство в Лондон да може да връчва в сградата на посолството своите ордени - менте. С решение на съда от 10 декември т. г. на Шевченко е наложена административна глоба в размер на 500 руски рубли, отделно Върховният съд на Русия е постановил всички награди да бъдат конфискувани.
Тиквени медали от скандалната академия са получили в частност кметът на София Бойко Борисов (орден "Михаил Ломоносов"), депутатът от БСП Димитър Дъбов (орден "Петър І"), председателката на ОбС в Шумен Даниела Русева ("Екатерина Велика"), бившият кмет на Шумен Веселин Златев май се усетил и в последния момент отклонил получаването на "отличието". Други лауреати: Шефът на разузнаването на ГДР Маркус Волф, Стефан Софиянски (тоя освен лауреат е станал и "член" на академията на бивште съветски разведки), покойният туркменски диктатор Туркменбаши Ниязов, издирваният като военнопрестъпник Радован Караджич, Христо Стоичков, Нешка Робева, Стефка Костадинова, Боян Радев, Армен Назарян кметовете на Варна и Каварна Кирил Йорданов и Цонко Цонев, бившият генерален директор на БНТ и ексагент Иван Токаджиев, червеният барон Георги Гергов, Вежди Рашидов, Антон Дончев, Дончо Цончев, олигархът Валентин Златев, Йоан Костадинов, Румен Петков (той пък го подарил като голяма ценност на Историческия музей в Плевен), Румен Рашев от Велико Търново, Кеворк Кеворкян (за цялостен принос към журналистиката), ген. Славчо Трънски (посмъртно), Тончо Русев, Нораир Нурикян, Лили Иванова, митрополит Кирил и много още суетни светски персони. Освен всичко останало се смята, че въпросните награди са инструмент за влияние в България на ФСБ, наследника на някогашната КГБ. При свое необявено посещение в България през ноември миналата година шефът на руското разузнаване Николай Патрушев се е срещнал с някои от лауреатите, сред които бизнесмени, близки до разобличения като агент на службите президент Георги Първанов бизнес и вожда на ГЕРБ Бойко Борисов, който отишъл на крака при шефа на ФСБ до Пловдив за да си полафят. Прави впечатление, че значителна част от имената, споменати тук, присъстват и в Решенията на Комисията по досиетата.

9 декември 2008 г.

Пелинът потече на Запад

Вчера много се смях на каламбура, който се получи, докато говорехме с Малвина. Обяснявах и, че ходих в командировка до Осмар и я питах, дали е пила пелин. А тя съвсем искрено вика - От Пелин знам само Елин. Обаче Малвина е в Полша, разбираемо. Не така стоят нещата с Испания и Англия, където от тази седмица вече може да се купи Осмарски пелин. Повече за това в репортажите в "Монитор" и "Телеграф" от днес.
Аdios Navidad, Goodbye Christmas! Коледата вече няма да е това, което беше, нито в Испания, нито в Англия, след като 36 духа излязат от бутилката с българския еликсир осмарски пелин. 36 - защото толкова са билките в червената версия на пелина от шуменското село Осмар, който от тази седмица се предлага по магазините във Валенсия, Аликанте и източнолондонското предградие Баркинг. "Малко е като да продаваш на краставичар краставици, но миналата седмица изпратихме първата партида наши пелини и вина за Испания и направихме и първия износ за Англия", обясни пред "Монитор" Димитрин Вичев, който заедно с брат си Вичо Вичев е собственик на избата в Осмар.

8 декември 2008 г.

In Vivo (Мамицата ви депутатска мръсна)

Дайте да ви направя едно in vivo (на живо), като не можете ин витро. С тези думи депутат успя да разплаче една млада жена на заседанието на здравната комисия в четвъртък вечер. Само преди седмица тя е загубила детето си при поредния опит ин витро.На заседанието се разискваха преимуществата и недостатъците на новия фонд, който трябва да подпомага финансово бездетните двойки у нас. Младата жена е председател на една от трите пациентски организации, които защитават правата на жените с репродуктивни проблеми. Тя заедно с другите две председателки бе седнала на масата на депутатите, за да изкаже становището на потърпевшите. Вместо да се чуе думата им обаче и трите жени станаха жертви на неприлични подмятания. Ама ние можем да ви направим бебета, след като имате проблеми, беше друга от репликите към тях. Тези словесни изблици накараха председателя на здравната комисия доц. Борислав Китов да каже: "Стига най-накрaя с това ин виво."
Ако ви е слаб латинският, превод: Все още неизвестният депутат е предложил на жената да прави секс с нея, след като не може да зачене бебе в епруветка. Тя е била там за дискусията на проектозакон за финансиране на асистираната репродукция. Вместо да я изслушат, свинете в стаята, много от тях лекари, са я докарали до сълзи. Ето и пълният списък на членовете на комисията, публикуван в Афера.бг:
Борислав Китов, Антония Първанова, Нигяр Джафер, Тодор Кумчев, Атанас Щерев, Борислав Великов, Ботьо Ботев, Ваньо Шарков, Ваньо Хърков, Васил Паница, Веселин Близнаков, Донка Михайлова, Емил Георгиев, Ива Станкова, Иван Колчаков, Лъчезар Иванов, Радослав Гайдарски, Руденко Иванов, Симеон Симеонов, Станка Маринчева, Хасан Адемов, Христо Величков